FOGÁSZAT ÉS FOGTECHNIKA

FOGÁSZAT

A fogászati tevékenységünket 2004. júniusában magánrendelésként kezdtük Környén.

2005. májusától a NEAK (OEP) által finanszírozott rendelő lettünk, így az alapellátást is biztosítjuk a körzethez tartozó lakosainknak.

Időközben Tatán is részt veszünk az alapellátásban, 2017. augusztusától az 5-ös számú körzetet, 2018. júniusától a 3-as számú körzetet is cégünk üzemelteti. Ugyanúgy, mint Környén, Tatán is az alapellátás mellett magánrendelést is végzünk.

Napjainkban a szépség már a fogak szempontjából is előtérbe került.

Természetesen mindenki ragyogó, tökéletes mosolyra, hosszú távon egészséges, szép fogakra vágyik és ezt várja el a fogászati kezelések végeredményeképpen is.

Ennek ellenére a legtöbb esetben a már kialakult fájdalom és nem pedig a különféle panaszok megelőzése vezérli a pácienseket első alkalommal hozzánk. Szinte kivétel nélkül a régi negatív emlékekre, élményekre hivatkozva jutnak el odáig, hogy csak a végső pillanatban, csillapíthatatlan tünetek esetén keresnek fel bennünket, rendkívüli módon szorongva, tartva a rájuk váró beavatkozásoktól.

Úgy gondoljuk, elsődleges feladatunk pácienseink félelmének eloszlatása, akut panaszainak fájdalommentes orvoslása, ezáltal egy olyan páciens-orvos viszony kialakítása, amely a bizalomra épül.

Fontos számunkra, hogy a rendeléseinket látogatók nálunk biztonságban érezzék magukat, merjék vállalni az általunk szükségesnek ítélt beavatkozásokat, sőt, kialakuljon bennük az igény a rendszeres fogápolás és rendelői kontroll iránt akkor is, ha aktuálisan éppen nincsenek panaszaik.

Ezek után a ragyogó mosoly elérése valóban nem lehetetlen.

A páciensek elégedettsége a mi sikerünk és a praxisunk jó hírének záloga. 

FOGTECHNIKA

A fogtechnikai tevékenységünk 1993-tól működik.

Minden fogászati praxisnak szüksége van precíz, pontos fogtechnikai laboratórium háttérre, ahol a fogorvos és a páciens elképzeléseit megvalósítják. A csapatmunka során figyelembe veszik az anatómiai adottságokat, az egyéni esztétikát. Fogtechnikai Laboratóriumunk mindig törekszik a maximális precizitásra, pontosságra. A legfontosabb szempontnak tartjuk, hogy csak jó minőségű pótlás kerüljön ki a kezünkből. Törekszünk arra is, hogy a fogorvosokkal való közvetlen munkakapcsolat a legjobb legyen, hisz a minél összehangoltabb csapatmunka a páciens elégedettségét vonja maga után. Munkáinkat mindig határidőre elkészítjük és természetesen orvosainknak személyesen kézbesítjük.

Célunk:

-a legjobb technológiával és a legjobb anyagokkal színvonalasan elkészíteni az orvos által megrendelt fogművet

-szoros együttműködés az orvossal

-a munkák gyors elkészítése

-a páciens legmagasabb igényeinek kielégítése

Ha ezt teljesíteni tudjuk, akkor a páciens, a rendelő illetve a laboratórium együttes munkája nem volt hiábavaló.

FOGÁSZATI KEZELÉSEK

Barázdazárás

A gyerekek kisőrlő és őrlő fogainak rágófelszínén található barázdák egyes esetekben túl mélyek lehetnek, így fogmosással nem tudja megfelelően tisztán tartani őket. A barázda mélyén megtapadó baktériumok szuvasodást okoznak.

A barázdazárást csak hátsó őrlőfogakon alkalmazzák. Ezek azok a fogak, amelyeknek a rágófelületén csücskök és barázdák találhatók. A fogorvos, miután megvizsgálta és megállapította, hogy a fogon lévő barázdák valóban mélyek, el fogja mondani, hogy melyik fogakat kell lezárni. Néhány fognak természetes nagy barázdái vannak, ezeket kell ellátni. A barázdákat megelőzési céllal folyékony, esztétikus tömőanyaggal töltjük fel,

ez tulajdonképpen egy műanyag védőburok, amit a fogak rágófelületein alkalmazunk megakadályozva a szuvasodásukat. Ezt hívjuk barázdazárásnak.

A barázdazárás egy biztonságos és fájdalommentes módja a gyermeke fogainak védelmére a fogszuvasodás ellen. 

Rendelői fogfehérítés

Azoknál a pácienseknél, akik gyorsabb eredményt szeretnének, azok a fogfehérítést fogorvosi kezelés segítségével is el tudják érni.

Rendelőnkben a Pola Office+ rendelői fogfehérítési rendszert alkalmazzuk. Az érzékeny fogínyt egy speciális védőanyaggal vonjuk be, majd a nagy koncentrációjú fehérítő gélt felvisszük a fogakra. Ezután a gélt egy speciális led lámpával világítjuk meg, melynek hatására az anyag aktiválódik. Az eljárás mindkét fogsoron mindössze 3 x 8 percet igényel, a teljes kezelés kevesebb, mint 30 perc.

A betegek többségénél semmilyen mellékhatás nem érzékelhető. Néhányan azonban átmeneti érzékenységet tapasztaltak közvetlenül a kezelés után, de ez az érzékenység pár óra alatt megszűnik.

Sópolírozás homokfúvóval

Sópolírozás a fogkő-eltávolítás végeztével alkalmazott lesimítási technika, mely ezt a speciális eszköz használatát igényli. Sópolírozás homokfúvóval: nagy nyomással fúj a fogfelszínre, illetve a fogak közé az íny alá víz, finomra őrölt és ízesített sóporból és levegőből álló elegyét.

A Sópolírozás az elszíneződéseket is eltávolítja a fogakról, ezáltal is csillogóbbá teszik a fogak felszínét. A lepedékek és az elszíneződött foltok eltávolításával a fogszín 1-2 árnyalattal fehérebbnek is fog tűnni.
 

Ultrahangos fogkő eltávolítás, depurálás

A megfelelő fogmosási technikák és a fogselyem rendszeres használata ellenére is gyakran alakul ki elszíneződés a fogzománcon, és a nehezen hozzáférhető helyeken fogkőlerakódás jelenhet meg.

A fogkő nem más, mint a fogak felszínén található elmeszesedett lerakódás, amely fogkefével, otthoni szájápolás keretében már nem távolítható el.

A fogkő az ínyt irritálva gyulladást, később pedig fogágybetegséget, a fogak kilazulását, majd elvesztését okozhatja.

Rendelőnkben ultrahangos készülékkel, depurátorral történik a fogkő eltávolítása.
A fogkőeltávolítás után a fogfelszíneket teljesen simává polírozzuk finom paszták és speciális kefék segítségével. A sima felszínek csökkentik a lepedék megtapadásának lehetőségét.

Az ultrahangos fogkőeltávolítást félévenkénti rendszerességgel javasoljuk!

Esztétikus tömések

Az elmúlt évtizedekben egyre inkább az esztétikai szempontok állnak a fogászati beavatkozások középpontjában.

Az esztétikus tömések alkalmazása lehetővé tette, hogy a fémek (amlagám) kiszoruljanak a fogszuvasodás ellátásából. A tömőanyagok - kompozitok - különböző színekben kerülnek forgalomba, amelyek közül fogorvosunk fogszínkulcs segítségével határozza meg az Ön számára megfelelőt, az Ön fogszínével harmonizálót. A tömőanyagok speciális fényt kibocsátó polimerizációs lámpa fényére szilárdulnak meg. A nagy színválaszték lehetővé teszi a tökéletes fogszín kialakítását.

Éjszakai harapásemelő sín

Gyakran találkozunk lekopott, letöredezett fogakkal, melyekhez reggelente krónikus kialvatlanság, fáradt ébredés, éjszakánként alvászavar, fülzúgás, nyakfájás, esetenként szájnyitási korlátozottság, kattogó állkapocsízület társul.

Ilyen esetben gyakran éjszakai fogszorításról, fogcsikorgatásról van szó. A mindennapi stressz újrafeldolgozása éjszaka, az elalvás fázisban történik, ami sok esetben a fogak görcsös összeszorításában nyilvánul meg, és az előzőekben már említett tüneteket okozhatja.Az éjszakai fogszorítástól sokan szenvednek, azonban sokan nem is tudnak róla. Mindenképpen ajánlatos fogorvoshoz fordulni a problémával, mert a probléma eredményesen kezelhető harapásemelő készülékkel, melyet a fogorvosi lenyomatvétel után a fogtechnikus készít el.

Fogfehérítés

A fehér fogak nem csupán fiatalos külsőt, de ápolt és egészséges benyomást is keltenek. A fogfehérítés olyan eljárás, mellyel a fogak elszíneződése megszüntethető. A fogak elszíneződését okozhatják egyes gyógyszerek, dohányfüst, kávé, tea, de valamennyi intenzív színű étel vagy vörösbor is. Szürkés árnyalatot okozhatnak az elöregedett tömések, illetve a gyökérkezelt fogak is. A fogfehérítési módszerekben közös, hogy hatóanyaguk behatol a fogak anyagába és kioldja onnan a színezőanyagokat.

Kombinált fogpótlások

A kivehető és rögzített fogpótlások kombinációja együttesét kombinált fogpótlásnak nevezzük. A rögzített hídpótlás előnyeit ötvözi a kivehető fogpótlással. Általában akkor alkalmazzuk, ha elegendő számú maradék fog található a front fogak területén, míg az oldalsó területeken a fogak hiányoznak. Stabil, jól funkcionáló kivehető fogpótlás, mely a maradék fogazatot kevéssé károsítja. A kivehető rész nem látható, speciális rögzítési technikával van ellátva. A kivehető pótlás rejtett módon történik rögzítésre a fix részhez (hídhoz). Ennél a megoldásnál a fogmű alaplemezét fémből készítik. Kényelmes egyben esztétikus ez a fog pótlás, a rejtett elhorgonyzás révén kiváló esztétikai hatást biztosít. 

Inlay (betét/ragasztott tömés)

A betét fogtechnikai laboratórium által készített szilárd tömésfajta, amely a hiányzó fogszövetet pótolja, helyreállítva annak anatómiai formáját, rágóképességét, funkcióját. Az inlay-t a fogtechnikai laboratóriumban készítik és a fogorvos ragasztással rögzíti a foghoz. Fogszínű betétek készítését főleg akkor részesítjük előnyben a hagyományos tömésekhez képest, ha az érintett fog szuvasodása nagy kiterjedésű.

Fogfehérítő sín

A fogfehérítő sínt lenyomatvételt követően fogtechnikai laboratóriumunk készíti el, mely az Ön egyéni adottságaira szabott és fogainak felszínéhez pontosan igazodik. Anyaga lágy műanyag fólia, viselése kényelmes.

Gyökérkezelt fogak fehérítése

A gyökérkezelt fog az idő előrehaladtával elszürkülhet. Ilyen esetekben általában belső fehérítési módszert alkalmazunk.

Ilyenkor a gyökérkezelt fog régi fedőtömését eltávolítjuk, a fogbélkamrát feltárjuk, belehelyezzük a fehérítő gélt, majd a fogat ideiglenes töméssel zárjuk le. Önnek 3-5 nap múlva kell ismét visszajönnie. Ekkor alaposan kitisztítjuk a pulpakamrát, majd a fehérítés befejeztével a fogat véglegesen ellátjuk.

Teljes kivehető fogpótlás

Az összes fog hiánya esetén teljes lemezes fogpótlást készítünk. Az állcsontok adottságának megfelelően, minden stabilitást fokozó lehetőséget kihasználva alakítjuk ki a fogsor teljes felszínét. A fogak kiválasztásánál az arc harmóniájára és a fogak természetes esztétikájára különös gondot fordítunk.

Panoráma röntgen

A panorámaröntgen (teljes nevén orthopantomgraphia, röviden OP vagy OPT)

A digitális panorámaröntgen abban különbözik a hagyományostól, hogy a kép már nem hagyományos röntgenfilmre készül, hanem közvetlenül a számítógépes informatikai rendszerbe kerül az információ. Rendelőnkben a CDR Pan X típusú készülék található, mely éles, klinikailag pontos felvételek készítését teszi lehetővé. A kép 20 másodperc alatt megjelenik a számítógépes hálózaton, így a panoráma röntgen felvétel a számítógép monitorján megtekinthető, továbbküldhető e-mailben vagy átmásolható CD-re.
A terhesség előrehaladott állapotában amennyiben nagyon szükséges a kezeléshez - fokozott védekezés mellett - szintén készíthető felvétel.

A nálunk is használatban lévő digitális panorámaröntgen a röntgenkép készítésekor elhanyagolhatóan kicsi sugárdózissal készíti a felvételeket, így egészségkárosító hatása nincs. A felvétel közben a páciens ólomkötényt visel.

Lehetőség van más rendelőből érkező páciensek számára is a röntgenfelvételre. Abban az esetben, ha a páciens csak a röntgenfelvétel készítése céljából jön hozzánk az elkészült röntgenfelvételt CD-re írjuk és át is adjuk számára. 

Fogászati szűrővizsgálat

A fogak és az íny megbetegedései sokszor megelőzhetőek, vagy korai szakaszban felismerve könnyebben kezelhetők, ha rendszeresen - legalább évenként két alkalommal - fogászati szűrővizsgálaton vesznek részt. A szűrővizsgálat alkalmával a fogak állapotát, az íny állapotát (sorvadás, gyulladás, tasakok, fogkövek stb.), valamint a szájüreg valamennyi képletét vizsgáljuk.

Részleges kivehető rugalmas fogsor (Valplast fogsor).

A Valplast fogsor a hagyományos fogsorral szemben azokkal az előnyökkel bír, hogy:

 • rugalmasak, hajlékonyak, ezért kényelmesek
 • sokkal könnyebben megszokható
 • nagyobb a stabilitásuk
 • nagyobb a tapadásuk
 • leejtéskor sem törnek el.

A Valplast fogsor sajnos pár hátránnyal is rendelkezik:

 • a Valplast fogsorok drágábbak
 • nem javítható
 • nem alábélelhető

Élpótlás

Ha baleset, vagy egyéb ok miatt letörik a metsző vagy szemfogából egy darab, akkor a hiányzó részt élpótlással egészítjük ki. Ilyenkor a fogat fényre kötő tömőanyaggal építjük fel. Ezt a kezelést nevezzük élpótlásnak. Ezzel a módszerrel sokszor elkerülhető, hogy korona kerüljön a fogra.

Élpótlás akkor alkalmazható, ha a foganyagveszteség kevesebb mint 50%. Abban az esetben, ha a letört fog több mint 50%-a hiányzik vagy a fog gyenge, a felépítés már nem lenne tartós, a kipótolt rész újból letörne, ebben az esetben a fogat koronával látjuk el.

Fogékszer

A fogékszer főleg a mosoly díszítésére szolgáló apró kis strasszkő, melyet a felső metszőfogakra vagy szemfogra ragasztunk. A kő felhelyezésekor olyan eljárást alkalmazunk, mellyel a fogzománc nem sérül. Az apró ékszert egyszerű, a fogászat más területein is használt, ilyen célra kialakított ragasztóval illesztjük a helyére. Nem kell hozzá a fogat kifúrni, a beavatkozás teljesen fájdalommentes. A fogzománcot nem károsítja, semmi nem oldódik ki szájba belőle.

Rögzített fogpótlások

Olyan fogpótlásokat nevezzük rögzítettnek, amelyeket speciális ragasztóanyaggal, cementtel rögzítünk a természetes preparált fogakra, vagy a felépített fogakra, illetve implantátumokra is fixálhatunk. 

Foghúzás

Sok esetben a fog még megmenthető például gyökérkezeléssel, gyökércsúcs-rezekcióval - még akkor is, ha azt a páciens eredetileg nem úgy gondolja.
Ilyenkor minden esetben a fog megtartását javasoljuk. A fogat tehát csak akkor távolítjuk el, ha az már végképp menthetetlen.

A fogeltávolítás minden esetben érzéstelenítésben történik. Ezt az esetek nagy többségében helyi érzéstelenítésben, azaz injekciózással végezzük.

A fogeltávolítást követő teendők:

 • Amíg tart az érzéstelenítő hatása, nem tanácsos az étkezés, mert az könnyen a nyelv, nyálkahártya sérülésével, elharapásával járhat.
 • Miután elmúlt az érzéstelenítő hatása, az ép oldalon nyugodtan lehet rágni
 • Néhány napig kerülni kell a szeszes italok-főleg tömény- fogyasztását, mert vérzést okozhat.
 • A fog eltávolításának napján tilos a sebet öblögetni, szívogatni, mert ez utóvérzést okozhat.
 • Ha a seb vérezni kezd, steril gézből készített tampont (kb. 2-3cm hosszú, és 1cm vastag henger) a sebre kell helyezni és össze kell harapni.
 • Ha a vérzés nem csillapodik, kérem hívja fel a rendelőnket.
 • A foghúzást követő naptól kezdve az eltávolított fog területét is alaposan - de óvatosan - tisztítani kell a fogmosáskor.
 • Pár napig kerülni kell a nehéz fizikai munkát.
 • Ha szükséges, vegyen be fájdalomcsillapítót.

Korona

Amennyiben a fog nagy része fogszuvasodás vagy sérülés miatt hiányzik, akkor a fog koronáját már nem lehet töméssel vagy inlayvel helyreállítani. Ilyen esetben koronát készítünk. A korona fogtechnikai laboratóriumban készül a fogorvos által előkészített csonkra, lenyomat alapján. A korona mind funkciójában, mind esztétikailag tökéletesen illeszkedik a maradék fogazathoz. Amennyiben a korona elkészítéséhez nincs elegendő foganyag (pl. gyökérkezelt vagy letört fogaknál) akkor csonkfelépítést kell végezni tömőanyaggal vagy csapos műcsonkkal.
A koronák lehetnek fémbázisúak, aranyból vagy nem nemesfémből illetve fémmentesek, préselt kerámiából vagy cirkóniumoxidból. 

Tejfog tömés:

A Twinky Star színes tömés, kifejezetten gyerekek számára lett kifejlesztve. A tömés fluoridtartalmának köszönhetően, segít megóvni a károsodott fogat a további szuvasodástól. Hogy milyen előnyei vannak még? A színes tömésekkel a kezelés nem csak fájdalommentes, hanem vicces is lesz. A színválasztás lehetősége oldja a gyerekek szorongását, ami a fogorvosnál nem mellékes.

Otthoni fogfehérítés

Fogászatunk az amerikai OPALESCENCE fogfehérítő rendszert használja.

Természetesen csak rendezett állapotú - szuvasodás mentes, lepedék illetve fogkő lerakódás mentes stb -fogak fehérítése javasolt. Mivel az elszíneződés egyik leggyakoribb oka a fogkőlerakódás, így célszerű előbb azt eltávolítani, majd ha szükséges, elvégezzük az egyéb teendőket, ezután lenyomatotkészítünk az Ön fogairól. A lenyomat alapján a fogtechnikai laboratóriumban elkészítik a sínt. A sín a fogakra pontosan illeszkedik, lágy műanyagból készül, átlátszó, viselése nem okoz kellemetlenséget.

Ön megkapja a fogtechnikus által elkészített sínt, valamint egy szettet, amiben részletes leírást talál a gél és a sín használatáról.
A sínt ajánlott egy-egy alkalommal 6-8 órán át használni, ezért azt ajánljuk pácienseinknek, hogy egész éjszaka viseljék. Az esti fogmosást követően Önnek a sínbe kell juttatni a zselés fogfehérítő pasztát, majd a sínt határozott mozdulattal fogaira felhelyezni. Ha a felhelyezés során az anyag kinyomódott a sínből, akkor az anyagfelesleget el kell távolítani.

A fog színének megváltozása legtöbbször már egy éjszakai használat után észrevehető. A fehérítést addig alkalmazzuk, amíg Ön elégedett nem lesz az eredménnyel.

Mivel előfordulhat, hogy fogai az első alkalom után érzékennyé válnak - ami csak egy átmenti állapot - ezért a rendelőben kapott szett tartalmaz egy érzékenység csökkentő zselét is, melyet ugyanúgy a sínbe téve kell alkalmaznia.

Az otthoni fogfehérítés előnyei:

 • Kevés a fogorvosi rendelőben eltöltendő idő
 • Otthon végezhető, amikor Önnek megfelel, akkor alkalmazza
 • A sín megtartható, így a későbbiekben csak zselét kell a rendelőből kérnie
 • Bármikor abba hagyhatja illetve újra kezdheti a kezelést
 • Kevésbé költséges

Hátránya:

 • Az eredmény elérése hosszabb időt vesz igénybe, mint a rendelői eljárás
 • Néhány esetben a fogak érzékenyek lehetnek, de ez csak átmeneti állapot

Részleges lemezes fogpótlások

Akkor készítünk részleges lemezes fogpótlásokat, amikor kevés a megmaradt fog ahhoz, hogy híddal pótolni tudjuk a hiányzó fogakat. A még meglévő fogakat azonban felhasználhatjuk, és élettartamukat jelentősen megnövelhetjük e fogpótlások elkészítésével. Az archarmónia és a rágófunkció teljesen helyreállítható. 

Intraorális röntgen

Az úgynevezett "kisröntgen" készítése gyakran szükséges. Ha csak egy vagy néhány fogról van szükségünk röntgenfelvételre, abban az esetben intraorális röntgent készítünk.
Egy vagy néhány fogat tekintve a panorámaröntgen-felvételnél a "kisröntgen" részletgazdagabb, informatívabb.

A felvétel készítése közben a páciens ólomkötényt visel, majd a beállítások után kívülről történik az exponálás. Ebben az esetben hagyományos filmre kerül a felvétel.

Implantátum

A fogászati implantátum egy mesterséges foggyökér, ami egy illetve több hiányzó fog pótlására szolgál. A szövetbarát anyagból készült - titánium ötvözet - implantátumokat sebészeti úton helyezik az állcsontba.

A műfogsorral ellentétben - melyek valaha megoldást jelentettek a részben, vagy teljes egészében hiányzó fogak pótlására - az implantátumok nem mozdulnak el, nem károsítják a szomszédos, ép fogakat. A kutatások szerint a műfogsort használó emberek 85%-a érzi úgy, hogy protézisük kényelmetlen, nem igazán megfelelő a mindennapos használatra.

Néhány hónap alatt az implantátum felszínén található repedésekbe beépülnek a csontsejtek, vagyis megtörténik a csontintegráció, ami biztosítja az implantátum stabilitását a csontban. A fogorvosok azért is kedvelik a fogászati implantátumokat, mert lehetővé teszik a természetes foghoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező fogpótlás kialakítását.

Az implantátum, a behelyezés után, rögzül az állcsontban, így önmagában is alkalmas a szóló foghiányok pótlására a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül. A protézishez képest sokkal inkább ellenálló a rágó-erő által kifejtett nyomásnak, tisztább tőle a beszéd, amit a műfogsor nagymértékben torzít.

Nem okoz fogszuvasodást és majdnem minden korosztálynak megoldást jelenthet.

Az implantátumokat a fogorvosi rendelőben, egy kisebb sebészeti beavatkozás során ültetik be az állcsontba. A műtét helyi érzéstelenítésben zajlik, teljesen fájdalommentes, nem jelent nagyobb megterhelést egy egyszerű foghúzásnál. Az implantációt követően duzzanat, fájdalom léphet fel, ami gyógyszerekkel és jeges borogatással kezelhető.

A szakirodalom és a hosszas tapasztalatok azt mutatják, hogy az implantáció sikeressége eléri a 95%-ot. Előfordulhatnak azonban olyan tényezők, amelyek kedvezőtlenül befolyásolják az implantáció sikerét, mint például a páciens általános egészségi állapota, drog használat, krónikus alkoholizmus, dohányzás, rossz szájhigiénia, a páciens együttműködési hajlandóságának hiánya, avagy a csontminőséggel kapcsolatos problémák.

A fogászati implantátumok számos előnyei ellenére nem mindenkinél alkalmazhatók. 

A döntés meghozatala előtt mindenképp konzultálni kell a fogorvossal.

Egyetlen hiányzó fog pótlása:

Ha csak egy fog hiányzik, akkor is az implantátum a legmegfelelőbb megoldás. Mivel az implantátum önmagában is stabil felületet biztosít a ráépített korona számára, nincs szükség a szomszédos, egészséges fogak lecsiszolására. Nem javasolt azonban a pótlást sokáig halasztani, mivel a foghiányos területen csontvisszahúzódás valamint ínysorvadás léphet fel. 

Foghiányos állapot

                     Becsontosodott implantátum                 

Implantátumon rögzülő korona

Több hiányzó fog pótlása:

Sorközi foghiány több fog elvesztése után

Két becsontosodott implantátum

Háromtagú híd két implantátumon

Ha az összes fog hiányzik:

A kivehető protézisek esetében speciális ragasztót vagy gömb-szorítót alkalmaznak a lehető legjobb alátámasztás elérése érdekében. Ebben az esetben azonban a fogsor nem olyan stabil, mintha implantátumokon rögzülne. Esetenként gátolja a tiszta beszédet és étkezés során is diszkomfort érzést okozhat. Egy implantátumokkal alátámasztott műfogsor hosszú távon sokkal stabilabb, élettartama megnő és a mindennapos használata során is sokkal kényelmesebb érzetet biztosít.        

Fogatlan alsó állcsont

Az alsó állcsontba becsontosodott négy implantátum

A protézis rögzítése teleszkóp koronákkal

Stéggel rögzülő protézis

Gömbfejes műcsonkkal rögzülő protézis

Implantátumon rögzített kivehető protézis


Szájhigiénia

Az optimális szájhigiénia kialakítása és fenntartása elengedhetetlen feltétele az ápolt megjelenésnek, egészséges életnek. Fogaink szépségének és funkciójának megőrzése érdekében nagyon fontos a gondos szájápolás. A rendszeres és alapos fogmosás, fogselyem vagy interdentális fogkefe használata fogaink egészségének megőrzésén kívül számos járulékos betegség kialakulásától is megvéd. A megfelelő szájápolás hiánya esetén a fogakon lerakodó lepedék és fogkő a fogak szuvasodásához és fogíny gyulladáshoz vezetnek. Kezeletlen ínygyulladáskor a lepedékben található baktériumok mérgező bomlástermékei fogágy betegségekhez, a csont leépüléséhez, a fogak meglazulásához vezethetnek. Ez a folyamat kezdeti stádiumában paradontológiai kezeléssel visszafordítható. Az elmondottak miatt nagyon fontos, hogy félévenként fogorvosunkkal ellenőriztessük fogaink állapotát.

Fogselyem

A fogak közötti ételmaradékok eltávolítására a legalkalmasabb a fogselyem.

Lecsavarunk akkora mennyiséget a fogselyem tekercsből, hogy azt a két kezünk egy-egy ujjára csavarva maradjon középen néhány cm. Miután a fenti művelet megtörtént ki kell a selymet feszíteni és a fogrésbe bevezetni. Előre-hátra mozgatva a fogselymet a fogak közti résből kitűnően, egyszerűen és gyorsan el lehet távolítani az ételmaradékot. Mozgatás közben ügyelni kell, hogy a fogínyt ne sértsük meg! 

Fogmosás

Amikor a fogat mosás közben erőteljesen dörzsöljük az érzékeny fognyakon apró vájatokat okozunk. Ez a nem megfelelő keménységű fogkefének és a túl erős nyomásnak köszönhető. Fogmosáskor nem mindegy, hogy a fogkefét milyen irányban mozgatjuk. Ügyeljünk a helyes fogmosási technikára!